35 centimeter

Femke doneerde haar lange haar

Femke Methorst (14) zit in de derde klas van de middelbare school en besloot haar lange haar te doneren aan Stichting Haarwensen. “Ik wist zeker dat ik dit wilde gaan doen.”
 
Als middelbare scholier is Femke druk met haar schoolwerk en vriendinnen. Daarnaast turnt ze, en houdt ze van tekenen en haken – ze haakt zelfs knuffels en kleding! Ze had van jongs af aan al lang haar en besloot dat te gaan doneren. “Toen ik dat besluit eenmaal had genomen, ben ik gaan kijken hoe ik dat kon gaan doen en kwam ik in aanraking met Stichting Haarwensen.”

Meten is weten
Ze liet haar haar nóg langer groeien dan het al was. Tussendoor ging ze naar de kapper om de lengte te laten opmeten. “Dat is heel handig, de kapper kan dan kijken hoe lang het is en aangeven tot waar het afgeknipt zou moeten worden om 35 cm te halen. En wat je zelf overhoudt. Als ik op dat moment mijn haar had laten afknippen, zou ik een boblijn krijgen en dat vond ik net iets te kort. Ik wilde graag dat mijn haar nog tot op schouderlengte zou komen. Dus ik besloot nog even door te sparen.”

Kortere coupe
Toen het lang genoeg was om het te laten afknippen, sloeg de twijfel heel even toe. “De dagen voor de afspraak bij de kapper, heb ik wel een twijfelmomentje gehad. Maar op de dag zelf wist ik zeker dat ik dit wilde gaan doen,” zegt Femke. Samen met haar moeder ging ze naar de kapper toe. Femke: “De kapper maakt dan twee vlechten in je haar en knipt het haar boven het elastiekje af. Vervolgens gaan ze je haar netjes knippen.”

“In het begin moest ik wel even wennen aan mijn korte haar! Maar ik vond het vooral heel leuk om mijn haar te kunnen doneren.”
“Ik hoop dat ik iemand heel blij heb kunnen maken met mijn gedoneerde haar voor een haarwerk.” Of ze het in de toekomst nog een keer gaat doen? “Ja, ik denk het wel! Ik vind het een goed doel. Ook wel handig: mijn haar groeit heel snel en ik vind het leuk anderen te kunnen helpen door het te doneren.” 


Stichting Haarwensen

In vijftien jaar tijd heeft onze stichting al ruim 2.000 kinderen aan een haarwerk kunnen helpen. En dat hopen we nog heel lang te kunnen doen! Yvonne de Boer, oprichter en voorzitter van Stichting Haarwensen: “Dat we succesvol zijn, komt door iedereen die een steentje bijdraagt – op welke manier dan ook.”

Lees hier het volledige interview
interview
Fotocredit: © ANKO Kapperszakken